Gestures

Met Delphi kun je vanaf versie 2010 gebruik maken van Touch en Gestures.

Er zijn 2 soorten gestures, enkelvoudige gestures, die ook met de muis gedaan kunnen worden, en multi-touch gestures, die met 2 of meer vingers gedaan moeten worden. We beperken ons in dit voorbeeld tot enkelvoudige gestures.

Het demo programma is de oude bekende DB demos, maar dan in de nieuwe versie met clientdataset en XML datafile. We voegen eerst de TGestureManager toe aan het scherm. De gesture manager wordt aan het form gekoppeld middels de property Touch|GestureManager

Gesture Manager op DB Demos

De GestureManager en kan ook gebruik maken van een actionlist. Hierdoor is het mogelijk om snel de standaard database acties van de actionlist te koppelen aan gestures. Met de property Touch|Gestures|Standard kun je de Left, Right gestures koppelen aan DataSetPrior en DataSetNext.

In de gesture manager zijn diverse gestures al voor geprogrammeerd. Maar je kunt ook je eigen gesture aanmaken. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat een enkelvoudige gesture uit 1 lijn moet bestaan. De lijn mag wel zichzelf snijden, maar mag geen onderbrekingen hebben. Met een dubbelklik op de GestureManager open je de Gesture Editor. Klik op Create en maak een eigen gesture.

Custom Gesture in Gesture Editor

Door de sensitiviteit te vergroten worden kleine afwijkingen ten op zichte van de lijn toch geaccepteerd. De losse punten in de lijn kunnen ook handmatig nog aangepast worden.

Het is ook mogelijk om een nieuwe gesture te exporteren om zo in een andere applicatie te gebruiken. Selecteer hiervoor je net aangemaakte custom gesture en export.

Het koppelen aan een action gaat overigens hetzelfde met custom gestures; via de property Touch|Gestures|Custom koppel je je gesture aan een action.