Delphi 2010 IDE

In Delphi 2010 zijn wat aangename aanpassingen gedaan aan de IDE.

Met F6 open je IDE insight, een popup scherm waarvan je naar elk onderdeel van de IDE kunt navigeren. Door bovenin het zoekvak een zoekterm te typen krijg je een overzicht. Door op een van de items te klikken ga je direct naar het betreffende scherm, of plaats je bijvoorbeeld een component op het form.
IDE Insight via F6

Met Ctrl F verschijnt een searchbox beneden in het scherm (zoals in firefox) .
Search via Ctrl-F

In het scherm voor het aanmaken van nieuwe units File | New | Other kan nu ook een filter worden gebruikt om snel een unit te vinden die je als ancestor wilt gebruiken voor je nieuwe unit.
File New Item Filter

Je kunt nu in de eigenschappen van de IDE aangeven hoeveel bestanden er getoond moeten worden in de recent files optie in het menu files.
ReOpen menu

Met Ctrl-D roep je de code formatter (code beautifier) op. Hoe de code geformatteerd moet worden, is instelbaar, maar de default waardes geven code in dezelfde vorm als de sources van Delphi. Uiteraard kun je hier ook alles over vinden via IDE Insight en dan keyword formatter.
Code Formatter

Bij het toevoegen van een unit aan de uses clause met behulp van File | Use Unit is het nu mogelijk om aan te geven of je deze wilt toevoegen aan de implementation of de interface section.
Use Unit

Het is nu ook mogelijk om het componenten palet in de menubalk te tonen zoals in Delphi 7. Klik hier voor met rechter muis op de menu balk en vink componenten aan.
Delphi 7 stijl component palette

In de actions zijn ook kleine wijzigingen, zo is het nu mogelijk om vanuit de property action in de object inspector aan de aanwezige actionlist een action toe te voegen, ook als er meerdere actionlisten aanwezig zijn.

Er zijn ook wijzigingen voor bookmarks, breakpoints en de instruction pointer. Deze kunnen nu versleept worden. Met het verslepen van de instruction pointer is het nu dus ook mogelijk om code over te slaan tijdens debugging.